Elektronika

Jak lze využít termovizi v různých oblastech života?

Termovize je zařízení, díky kterému můžete vidět tepelné stopy na krátkou i dlouhou vzdálenost. Klasické termovizní prostředky se používají při lovu zvířat. Nejedná se ale o jedinou možnost, jak lze tuto technologii použít. Ve skutečnosti ji můžeme využít mnoha způsoby. Termovize je přínosná pro:

  • lovce a myslivce,
  • policii, vojáky a záchranáře,
  • milovníky přírody.

Termovize v lese

Nejčastějším využitím klasických produktů, které najdete v obchodech pro myslivce a lovce, je právě lov zvířat. Termovize Hikmicro je skvělá pro připevnění na pušku. Při výběru se vždy musíte dívat na výdrž baterie, aby vás zařízení nenechalo na holičkách uprostřed lesa. Můžete díky němu ovšem vidět zvířata v blízkém i širším okolí, a to i v naprosté tmě.

Termovize při záchraně

Další možností pro termovizi jsou záchranné akce. Policie, armáda i záchranné složky mají k dispozici kvalitní přístroje, které dokáží odhalit přítomnost člověka i na mnoho metrů. Díky tomu mohou pozorovat podezřelé, prohledávat okolí při vojenské misi nebo zachraňovat lidi při krizových situacích. Jedna taková nastala nedávno i u nás.

Dvouletý chlapec šel s rodinou do lesa. Začali si hrát, ale v lese se již stmívalo a chlapec se rodině rychle ztratil. Rodiče ihned zavolali pomoc. Nad lesem se brzy objevil vrtulník, který chlapce hledal v lese pomocí termovize, protože jinak ho nemohli najít. Dvouleté dítě dokázalo ujít asi 3,5 kilometru, než do vrtulník dokázal najít. Bez této funkce by dítě možná našli až další den. A to už mohlo být pozdě.

Noční vidění při pozorování přírody

Poslední možností, jak můžete využít toto zařízení doma, je jednoduše pozorování přírody v noci. V noci vylézají zvířata, která bychom přes den vidět nemohli. Vaky na záda dalekohled s termovizí unesou. Nezapomeňte k němu přidat také jídlo, pití a něco teplého na sebe. Takto vybavení můžete vyrazit do lesa a pozorovat přírodu v její nejkrásnější podobě.

Zdroj obrázku: Sagittarius_13 / Shutterstock.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *