Bydlení

Základní vybavení pro každého domácího kutila

Mnoho lidí má jako hobby kutilství. Je to populární a nádherně si při tom odpočinete. Navíc doma uděláte i něco užitečného a budete mít krásnější a lepší domov. Domácí dílna je základnou, kterou si musí vybavit každý kutil. Nářadí samozřejmě potřebujete podle toho, do čeho se chcete pustit. Existují ovšem základní kousky, které by měl mít doma každý.

Dílna je základním předpokladem pro úspěch

Kutilové jsou většinou lidé, kteří mají rodinný dům. V paneláku to není příliš praktické a vaši sousedi rozhodně nebudou mít radost. Dnešní seznam nářadí a potřebných věcí přinášíme těm, kdo mají rodinný dům nebo alespoň oddělenou garáž, ve které si mohou kutit. Na nářadí totiž budete potřebovat samostatný prostor, stejně jako na samotné projekty.

Seznam berte jako čistě informativní. Každý kutil je jiný a má jiné preference. Navíc každý dělá trochu jinou práci. Pro někoho budou důležité svářečky, které jiní nebudou nikdy potřebovat. Existuje ovšem nářadí, které potřebuje prakticky každý z nás bez ohledu na to, do čeho se chce pustit. Některé položky proto můžete do seznamu přidat a jiné naopak vynechat. Základem je:

  • ponk (pracovní stůl),
  • sada šroubováků, inbusů a klíčů,
  • kladiva různých velikostí,
  • kleště, kombinačky, štípačky a sikovky.

Kolik toho v dílně potřebujete?

Pochopitelně byste v dílně měli mít i řadu dalších věcí. Chybět vám rozhodně nesmí metr, pilka na dřevo a železo, pilníky nebo vrtačka. K té nezapomeňte sadu vrtáků do dřeva, kovu i betonu. Nikdy nevíte, který z nich budete při práci potřebovat. Podle typu práce, do které se budete chtít pustit, možná budete potřebovat také smirkové papíry, ruční rozbrusku nebo truhlářské svěrky.

Vždy záleží jen na projektech, které budou vaším cílem. Na začátku vám zaručeně bude stačit jen naprostý základ. Nepořizujte si nikdy celé sady, protože je nikdy nebudete potřebovat celé. Vždy si kupte jen kus, který potřebujete. Uvidíte, že za chvíli budete mít k dispozici pořádnou výbavu. Až budete nakupovat barvy a laky, dívejte se na ISO 14001. To znamená, že jsou produkty ekologické a výrobci myslí na životní prostředí.

Zdroj obrázku: waller66 / Shutterstock.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *