Elektronika

Notebook nebo stolní počítač?

Patříte mezi ty, kdo dali vale stolnímu počítači, a pořídili si notebook? Jste spokojeni, nebo litujete? Měnili byste nazpátek?

Trend nahrazování stolních počítačů notebooky je v našich domácnostech patrný již řadu let. Díky  notebooku, který se dá přenést prakticky kamkoliv, si připadáte volnější a svobodnější. Jenže – není ta svoboda jen zdánlivá? Opravdu převažují výhody nad nevýhodami?

Můj první notebook Compaq Presario 1203 za 42.000 Kč, jsem po dvou letech nahradil IBM R40, za 44.000 Kč. Nebavíme se o době nijak vzdálené. Naštěstí výrobci pochopili, že tudy cesta nevede. Dnes se nejprodávanější notebooky pohybují v cenové relaci od pěti do deseti tisíc korun.

Možná vás napadlo, že snaha výrobců nabízet stále lacinější produkty, se nutně musí projevit v kvalitě. Všeobecné statistiky poruchovosti neexistují. Zkušenosti uživatelů však díky sdílení po síti ano. A nejsou to informace nijak lichotivé.

Nebavíme se tu o situacích, kdy otevřený notebook dopadne na asfalt, nebo je polit červeným vínem. Pokud se vám to stalo, nebojte, nejste jediní. Při troše štěstí to v prvním případě odnesl naštíplý roh, ve druhém klávesnice. Ti dříve narození zamáčknou slzu nad legendárními magneziovými notebooky IBM, které měly často i voděodolnou klávesnici. Na jednom takovém skladovém kousku píšu i tento článek. Legenda IBM se však záhy rozplynula v mamutím koncernu Lenova, a s ním zanedlouho i pověstná kvalita a ergonomie.

Dnešní notebooky v cenové hladině do deseti tisíc, je jedno kterého výrobce, mají životnost deklarovanou na 3 roky. Občas se stane, že některý nedožije konce záruční doby, často ji přežije jen o měsíce. Máme tu praskající panty, odcházející grafické karty, vysychající elektrolytické kondenzátory v okolí poddimenzovaných chladičů. Oprava zpravidla výměnou základní desky v ceně notebooku.

Vraťme se však k našemu srovnání se stolními počítači. Politá klávesnice je nahrazena za sto korun novou – na rozdíl od notebooku – kde ji pořídíme za téměř dvacetinásobek. Vadnou grafickou kartu, případně základní desku, pořídíme za pár stokorun, maximálně jednotky tisíců. U notebooku cena nového stroje. Mechanickou odolnost řešit nemusíme – stolní počítač zpravidla nepřenášíme.

A baterie, coby jedna z hlavních výhod notebooku? Již po roce má zpravidla poloviční kapacitu, po dvou letech sotva třetinovou – nebo žádnou. Síťový adaptér a zásuvka se stává nezbytností. Na kapacitu akumulátoru se navíc vztahuje pouze šestiměsíční záruční doba.

Pořídit si laciný notebook zní lákavě – a většina z vás se nad jeho nákupem dlouze nerozmýšlí. Počítejte však s tím, že i když ho budete používat doma v obýváku, čeká vás každé dva-tři roky koupě nového, a to nejen kvůli morálnímu zastarání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *