Bydlení

Mražení potravin nemusí být věda aneb jak prodloužit jejich trvanlivost?

Sklidili jste bohatou úrodu nebo jste uvařili moc svíčkové k nedělnímu obědu, ale nevíte, jak si efektivně poradit se zbytky? Zmrazení je skvělou variantou, díky které můžete zachovat kvalitu jídla, nicméně vše má svá pravidla.

Poklady ze zahrady budou potřebovat trochu péče

Vaše zahrada produkuje tolik zeleniny a ovoce, že je nestačíte jíst? Nenechte své výpěstky zkazit a vrhněte se na jejich zpracování. Zeleninu oloupejte, nakrájejte na kousky a chvíli blanšírujte – díky tomu si zachová více chuti a křupavost i po rozmrazení. Ovoce je dobré vypeckovat, nakrájet a před zmrazením posypat moučkovým cukrem pro zachování aroma.

Pozor si dávejte na zeleninu s vysokým obsahem vody, která není pro zmrazení příliš vhodná – cukety, okurky a rajčata tak raději zpracujte nebo rozdejte rodinným příslušníkům a přátelům.

Uchovejte bylinky i na zimní období

Čerstvé bylinky s vůní léta na dosah ruky i během zimy? To nemusí být nesplnitelné přání. Stačí je v létě nasekat a smíchat s trochou olivového oleje a přelít do tvořítek na led. Ty jsou mimochodem skvělé i pro uchování vývaru nebo zbytků vína do italského rizota.

Zmrazení masa nepodceňujte

Špatně skladované maso by mohlo při následné konzumaci způsobit velké potíže, proto maso uložte do mrazáku nejlépe ihned po nákupu. Ideální je maso ukládat do zadní části mrazáku, která není tak náchylná na změny teplot při otevírání dvířek.

Zbytky od oběda nevyhazujte

Zůstalo vám v hrnci několik porcí po výtečné večeři? Hotová jídla jako polévky, omáčky nebo dušená jídla dejte po úplném vychladnutí po menších porcích do potravinových dóz. Díky tomu nebudete muset rozmrazovat celý hrnec polévky, ale jen potřebné množství na večeři podle počtu strávníků.

Nic netrvá věčně

I mražené jídlo má svou konečnost, proto dbejte na správné označení potravin, abyste věděli, kdy jste jídlo do mrazáku uložili. Zelenina a ovoce vám může vydržet v mrazáku až rok, libové kuřecí maso vydrží asi půl roku.

Abyste si nepřivodili zdravotní problémy, je důležité myslet na správnou techniku zpracování a zmrazování. Do mrazáku by tak v žádném případě neměly přijít potraviny, které jsou prošlé nebo přezrálé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *