Nákupy

Zahradní grily


Jestliže jste opravdový labužník, nebo jen rádi trávíte čas s rodinou, gril je ideálním pomocníkem. Obědy, večeře, nebo třeba i snídaně, kdy si můžete jen tak sednout na zahradu, relaxovat, nechat se ovívat jemným větříkem a v ruce mít pravé labužnické potěšení. Dokáže vykouzlit lahůdky jako steaky, grilovanou zeleninu či brambory, grilovaný sýr a mnoho dalších. Jaký gril si však vybrat?

Na co myslet?

Výběr správného grilu právě pro Vás určuje několik faktorů. Prvním je cena, musíte si určit, kolik do grilu chcete investovat. Dalším faktorem je rychlost, a to jak přípravy grilu, tak i roztopení. Důležitá je také regulace teploty, jestliže si s přípravou pokrmu chcete dát opravdu záležet. A pokud už jde o samotné pokrmy, také je důležité mít na paměti, že některé grily mají problémy s grilováním větších kusů masa. Gril také z části ovlivní, jak zdravý výsledný pokrm bude.

Náš tip: Pokud zařizujete nový dům a zahradu, jistě se vám bude hodit nářadí a vybavení na zahradu. Na www.zahradatech.cz si vyberte ze široké nabídky. Mají sekačky na trávu, štípače dřeva, zahradní traktory, ale i motorové pily.

Cena

Prvním, a nepochybně velmi důležitým faktorem je cena. Ta se pohybuje v rozmezí zhruba od 1 000 Kč až po 100 000 Kč. Ovlivňuje ji samozřejmě velikost a bytelnost grilu, dále také vzhled nebo třeba jestli má gril nohy na sání. Také záleží na výkonnosti grilu, případně příkonu. Cenu ovlivňuje definitivně i materiál, ale i provedení. Všeobecně jsou grily na dřevěné uhlí nejlevnější, poté následují elektrické grily a nejdražší bývají grily plynové, neplatí to tak však vždycky.

3 základní druhy

Zahradní grily se zpravidla dělí na tři druhy, a to na grily na dřevěné uhlí, grily elektrické a třetími jsou grily plynové.  Každý má nepochybně své klady i zápory. Pokud jde o rychlost přípravy či roztopení grilu, jsou na tom nejhůře grily na dřevěné uhlí. Ty se musí nechat nějakou dobu vyhřát, než na ně můžete klást Vaše předpřipravené pokrmy. Obvykle se však při grilování nikam nespěchá, takže to není nijaký zásadní problém. U grilů na dřevěné uhlí také samozřejmě není regulace teploty, kterou na plynových i elektrických grilech najdeme. Na druhou stranu je u nich menší riziko porouchání a dopomůžou k té pravé grilovací atmosféře. Elektrické grily bývají zpravidla menší, levnější a designově méně vypracované. Používají se spíše jako grily vhodné do kuchyně, zahrada jim však také nevadí. Jsou nejlépe skladné a manipulovatelné, bohužel ale mívají problém s grilováním větších kusů masa. Posledním druhem jsou grily na plyn. Ty mají většinu atributů grilů elektrických, více se ale hodí ven. Jsou samozřejmě větší, a bývají i nejdražší. Mívají více hořáků, mastnota se na nich nepřipaluje a jejich teplota je také snadno regulovatelná. Tyto grily vyhovují i těm nejvíce náročným.

Jak o gril pečovat

Aby gril co nejdéle vydržel, musíme se o něj i starat. Po každém jeho použití je třeba vyčistit rošt. Na to existují i speciální kartáče, které gril neničí. Poté musí být gril i odmaštěn, aby byl připraven na další použití. V případě grilu na dřevěné uhlí se musí vynést i popel. Ideální prostředí pro skladování grilů je nějaké suché místo. Déšť grilům sice nevadí, ale budete ho pravděpodobně muset před dalším použitím vysoušet. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *