Pro mužePro ženy

Jak si zlepšit náladu

V životě každého se objeví dny, kdy prostě nemá na nic náladu a nejraději by byl sám na pustém ostrově. Pokud ale tyto potíže přetrvávají, jsme stále podráždění a přidají se třeba i potíže se soustředěním a únavou, neberme to na lehkou váhu. Tělo se nám totiž snaží něco říct!

Dostatek odpočinku


Většinou nás jako první možnost k tomu, abychom se cítili lépe, napadne pořádně si odpočinout. To samozřejmě má něco do sebe, zvlášť teď v létě, kdy máme více aktivit, trávíme hodně času venku a můžeme únavu i takzvaně přecházet jen proto, abychom si z dovolené nebo zrovna krásného dne užili o něco více. Ideální je se vyspat, ale pokud špatná nálada přetrvává, nejspíše jen spánek nestačí a je vhodné zkusit i další formy odpočinku, jako je třeba masáž nebo aromaterapii. Ta nám pomůže zbavit se stresu a vnitřního napětí a zklidnit podrážděné nervy.

Více času na slunci


Podrážděnost a špatná nálada mohou souviset i s nedostatkem různých vitamínů v krvi, především s vitamínem D. Ten si naše tělo syntetizuje ze slunečního záření, které dopadá na pokožku, a tak by se mohlo zdát, že v létě o něj nebudeme mít nouzi. Přesto tomu tak není a různé studie dokazují, že více než polovině lidí vitamín D chybí. Základní funkce tohoto vitamínu je pomoc se vstřebáváním a regulací hladiny vápníku a fosforu, odpovídá tedy za stavbu kostí a zubů. Na jeho nedostatek v těle upozorňuje právě únava podrážděnost a špatná nálada. Později se mohou přidat i problémy s řídnutím kostní tkáně, což zvyšuje riziko zlomenin a deformaci kostí. Pomoci tak mohou různé doplňky stravy, které vitamín D obsahují i pohyb na sluníčku, musíme být ale opatrní a nespálit se.

Náladu nám samozřejmě pomohou zlepšit i činnosti, které máme rádi a jejich provozování je pro nás zábava. Může to být například i sport, opět je ale potřeba zvážit, zda není lepší si odpočinout. To už musí posoudit každý sám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *