Cestování

Toledo není jenom auto

V tom spatřili třicet nebo čtyřicet větrných mlýnů, které jsou na té rovině, a don Quijote, uviděv je, řekl svému zbrojnoši: „Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet, nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství.“  Toť Don Quijote a jeho známé větrné mlýny v Toledu.

Pokud jste milovníky Miguele Cervantese a rádi byste se ponořili do unikátního prostředí, které ho inspirovalo pro tvorbu jeho jednoho z největších děl, navštivte Toledo a jeho zákoutí. Toledo bylo jedním z nejvýznamnějších evropských center ve středověku. Jednalo se o „malé opevněné město“. Právě mohutné městské hradby je to, co vám jako první zaujme při pohledu na Toledo. A opevnění hrála v minulosti vždy důležitou roli.

Toledo je nádherné město nacházející se ve středním Španělsku, jen necelou hodinu od hlavního města Madridu. V Toledu žije přibližně 83 000 tisíc obyvatel a je hlavním městem provincie Kastilie-La Mancha. 

Ještě těsně před bránou Toleda se nachází nespočet obrovských a obdivuhodných mlýnů, které už možná znáte z celosvětové novely o Donu Quijotovi. Pro lepší výhled je třeba vystoupat několik desítek metrů nad vesnici, kde se rozprostírají obrovské kopce a právě na nichž se nachází ony mlýny. Slavné Don Quijotovské mlýny se nenachází přímo v Toledu, ale nad sousedícími vesnicemi, jejichž návštěvu byste si opravdu neměli nechat ujít. 

Co navštívit 

Až se dostanete přímo do centra města Toleda, nabízí se vám nespočet historických památek, které stojí za návštěvu. Patří mezi ně Katedrála, kostel San Roman, toledské hradby, radnice, klášter San Juan de los Reyes, Puerta del sol, a mnohé další. Během dne si dejte to úsilí a vystoupejte až na samý vrcholky Toleda, kde si kupte místní pivo, či španělskou sangrii, sedněte si na vyhlídku del Valle a nechte se unést kouzlem historického Toleda. Na konci dne se na vyhlídku vraťte a poznejte okouzlující výhledy na Toledo také za soumraku. 

Pokud milujete adrenalin, tak i vy si zde přijdete na své. Můžete totiž vyzkoušet, jaké by to bylo být ptákem, užít si nezapomenutelný zážitek a přeletět Most de San Martín na vysutém laně. Proletíte se přímo nad místní řekou Tajo a k pokochání vám budou skvostné výhledy na celé město. Nejedná se o žádnou drahou činnost, vstupné totiž je pouze necelých 300 Kč a studenti se můžou proletět dokonce dvakrát. 

Pozor

Jediné na co byste si měli dát pozor, pokud se chystáte do Toleda autem, je časová rezerva pro nalezení parkoviště. Pokud totiž nechcete utrácet za předražené placené parkoviště, bude chvilku trvat, než najdete to vhodné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *