Pro ženy

Efektivní učení cizích jazyků

Začínáte se učit cizí jazyk, jste začátečník, nebo se jazyku věnujete již delší dobu, ale stále se nemůžete pohnout z místa? Sestavili jsme pro Vás základní rady, jak vaší výuku zefektivnit, abyste co nejdříve dosáhli kýžených výsledků. Stačí jen pevná vůle a chuť naučit se něco nového. 

1. Stanovení cíle

Pokud s výukou cizích jazyků začínáte, rozmyslete si nejprve, čeho a v jakém časovém horizontu vlastně chcete dosáhnout. Čím bude Váš cíl konkrétnější, tím lépe se na něj dokážete i soustředit a naplnit ho. 

Například si řeknete, že si přejete do jednoho roku dosáhnout úrovně B1, že se za měsíc chcete umět představit, či chcete rozumět textu cizojazyčné písně. Cíl je jen na Vás, hlavní je, aby Vás motivoval. Při jeho stanovení nepřeceňujte, ale ani nepodceňujte své schopnosti, oboje by vedlo ke stagnaci a ztrátě motivace. Pracujte s Vašimi reálnými možnostmi. 

2. Utvořte si pevný plán

Když chcete něčeho dosáhnout, je vždy důležité dbát na pravidelnost a důslednost. Udělejte si vlastní harmonogram, ve kterém zohledníte své časové možnosti během týdne. Předem si určete, kolik času chcete Vašemu studiu věnovat. Platí zde jasná úměra – čím více a čím častěji se budete cizímu jazyku věnovat, tím rychleji a lépe si ho osvojíte. Zároveň se ale nevyčerpejte hned z počátku, rychlý start často znamená i rychlý konec, vše je třeba dělat s rozmyslem. Stanovte si jeden či dva dny v týdnu, které pro Vás budou odpočinkové, je potřeba nechat vědomosti uzrát a nezahltit se. 

3. Ve dvou jde všechno lépe 

Ještě než začnete se studiem cizího jazyka, porozhlédněte se ve svém okolí po někom, kdo už daný jazyk zná, či se s ním stejně jako Vy teprve potýká. Učení ve dvojici, je pro mnohé zábavnější a umožňuje Vám uplatňovat více praktických cvičení – můžete si natrénovat klasické dialogy jako například ptaní se na cestu, pozdravy, představení se, rozhovor o Vašich zájmech, či dokonce pracovní interview. To vše s ohledem na to, co by se Vám mohlo v budoucnu hodit. 

4. Zapojte všechny smysly

Dalším trikem pro zkvalitnění Vašeho studia je zapojení co nejvíce smyslů. Kombinujte různé způsoby učení – poslech, hlasité opakování, dialog či mechanické psaní. Každý člověk je nadán jinak, pro někoho je důležité si vše napsat, jinému stačí probíranou látku slyšet, najděte si svůj vlastní způsob, který bude vyhovovat právě Vám. 

5. Učení Vás musí bavit

Nejdůležitější nakonec – učení má být hlavně zábava. Nenuťte se dokola vyplňovat gramatická cvičení, zaměřte se především na správnou artikulaci, nepodceňujte výslovnost – kamkoli pojedete, bude více důležité to, zda jste schopni plynule komunikovat, než to zda napíšete bezchybný dopis. S mezerami v pravopise Vám mohou pomoci speciální programy či slovníky, které si jednoduše nainstalujete do svého počítače a chyb se postupně naučíte sami vyvarovat.  

Ideální je, když si učení cizího jazyka spojíte s něčím příjemným – můžete poslouchat hudbu v daném jazyce či se v něm dívat na Váš oblíbený film. Pokud rádi čtete, vyberte si knihu, která pro Vás není nová a sáhněte po její zjednodušené verzi. Například v angličtině je celá edice knih pro začátečníky s názvem Penguin readers, kde si vyberete úroveň přesně podle Vašich schopností. Nestresujte se tím, že nerozumíte každému jednotlivému slovíčku. Ta slova, která jsou pro Vás neznámá a v knize či filmu se opakují, si najděte, ve zbytku Vám prozatím postačí, když budete chápat význam celé věty. Doslovným překladem se budete zabývat, až se Vaše jazykové kompetence zvýší. Hlavní je, aby se cizí jazyk stal přirozenou součástí Vašeho každodenního života, učili jste se ho automaticky a s radostí.   

  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *