Cestování

Starý Řím? Omyl! Kolosální a ohromující koloseum najdete i ve Španělsku. Navštivte Méridu!

Ačkoliv se můžete nechat splést se Starým Římem, jedná se opravdu o španělské město, Méridu. 

Mérida, hlavní město španělského autonomního společenství, Extremadura, vám má opravdu co nabídnout. Jelikož se jedná o jedno z nejteplejších měst Španělského království, jsou zde zimy mírné a léta, s opravdu vysokými teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Tudíž nejlepší a ideální dobou na návštěvu je jaro. 

Jako většina měst v Extremaduře, i Mérida má svou historickou část města a ten je zpoplatněný. Záleží na tom, jakou trasu se rozhodnete vybrat. Zaručeně stojí za to, vybrat tu, která obsahuje všechny historicky kulturní památky. Studenti zde mají slevu, a tak vás kompletní trasa vyjde mezi 7 až 10 euro na osobu, společně se vstupenkou dostanete i menší praktickou mapku a můžete se vydat objevovat krásy Méridy. 

Něco z historie

Historické město Mérida byla založena, císařem Octaviem Augustem cca. Roku 25. Př.n.l., za účelem přijetí vojáků, přicházejících z Kantábrie. 

Ze začátku bylo město opevněné hradbami a ku prospěchu se zde těšily zejména budovy, které sloužili k veřejným představením. To bylo například Románské divadlo, Románský amfiteátr a circo Romano (prostor, připomínající fotbalové hřiště, které také sloužilo k různým představením a pobavení vesnice) Pro svou velikost, byl umístěn venku z hradebního opevnění.

Románský most, další historicky dochovaná památka města, byl jeden z největších mostů svého období a především byl hlavním dopravním uzlem s okolními městy. 

V současnosti je Mérida ekonomickým a politickým centrem, jakožto byla i v dávnější době. Aktuální sčítání lidu napočítalo zhruba 60.000 tisíc obyvatel.

V Méridě se kromě kulturního bohatství, můžete těšit čistou přírodní krásnou, gastronomií či místními zvyky. 

Románské divadlo (Teatro Romano)

Neuvěřitelně dochované románské divadlo je „princem mezi méridskými památky“. A není divu, divadlo není žádný trpaslík, ale pořádný obr. Obrovské divadlo disponovalo místy, až pro 6 tisíc diváků. Sedadla byla rozdělena do tří sektorů, které opevňovaly menší zídky, jednalo se o rozdělení podle sociálních tříd. 

Amfiteátr (Anfiteatro Romano) 

Dějinami známá historická konstrukce, zejména ze Starého Říma, kde se konaly gladiátorské zápasy, je do dnešní doby překvapivě velmi dobře zachovaná. Pokud Méridu navštěvujete s dětmi, určitě se pobaví pobíháním po monumentální konstrukci a objevování tajných zákoutí a sklípků. Nezapomeňte jim povyprávět gladiátorské historky, zcela jistě nadchnou nejen dětské tváře. 

Circo Romano

Nyní již téměř nedochovaný circo, vám může připomínat spíše staré a rozpadlé fotbalové hřiště, zvláštního tvaru, v minulosti měl však jinou úlohu. Společně s divadlem a amfiteátrem, byl jednou ze tří budov, sloužící k pobavení vesnice. Ve trojici románských budov, sloužící k zábavě, byl circo rozhodně největší z nich a tudíž nejvíce mas obyvatelstva mířilo právě sem. Právě zde se konaly různé soutěže a závody, jako byl například závod na vozech, taženého dvěma či čtyřmi koňmi. 

Románský most (Puente Romano)

Románský most, největší své doby, byl také první románskou stavbou, při stavbě města. Je to místo, kam míří lidé, kteří se jen tak bez cíle a spěchu chtějí toulat městem a obdivovat architektonické krásy. V minulosti měl však mnohem důležitější funkci, byl hlavní dopravní spojkou mezi Méridou a okolními městy. 

Řemeslný trh

Každé sobotní ráno, ve velmi brzkých hodinách, si zdejší řemeslníci přivstanou, aby postavili svůj, městem oblíbený, řemeslnický trh. Na trhu můžete najít všelijaké ozdoby, cetky, ručně vyráběnou keramiku či košíky, výrobky z pravé kůže, a nebo si dokonce na přání můžete nechat vytesat do dřeva své jméno. Mezi kuriozity trhu patří například figurky a různé postavičky, vytesané z pecek od broskví a dalšího ovoce.    

Místní karnevaly

Zaručeně nejlepší dobou pro návštěvu Méridy, je měsíc únor, kdy se zde odehrávají tradičně každoroční karnevaly. Nenechte se splést, karnevaly jsou určené jak pro děti, tak zejména pro dospělé, kteří představují svou kreativitu v podobě vyrobených kostýmů. „ Vyzkoušej trochu karnevalu a uvidíš, jak se ti zalíbí…“ zpívá každoročně méridský kompars na karnevalech, tak se i vy nechte inspirovat a užít si jeden z nejveselejších měsíců v Méridě.                     

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *