Pro muže

Výpověď anebo dohoda?

Bez práce člověk nemůže být, ale na druhou stranu nemusí za každou cenu zůstávat v práci, kde se necítí příjemně anebo která mu z jistých důvodů nevyhovuje. Vzhledem k tomu, že je dnes spoustu volných míst nemusíte se obávat opustit vaše nynější zaměstnání a hledat si nové. Ovšem ukončení pracovního poměru může mít několik podob, zásadní rozdíl spočívá v tom, zda podáte výpověď anebo dohodu o ukončení pracovního poměru.

Já, on anebo my?

Při ukončení pracovního poměru je zásadní rozdíl v tom, jestli výpověď dává zaměstnatel vám, nebo vy zaměstnavateli anebo může dojít i k vzájemné shodě, kdy se oba dohodnete na tom, že by bylo lepší, kdybyste skončil, právě v tomto případě lze hovořit o dohodě o ukončení pracovního poměru. Hodně to záleží na tom, jaké vztahy v pracovním kolektivu fungují a také na tom, jak vy si plníte práci a zda vás zaměstnavatel nutně potřebuje. Například pokud máte vřelé až přátelské vztahy a není příliš mnoho práce, tak se jistě nebude problém domluvit na dohodě, ovšem naopak pokud jsou na pracovišti napjaté vztahy, práce, kterou už tak nestíháte, pak zřejmě nemůžete počítat s tím, že by vám zaměstnavatel podepsal dohodu.

Pro mě je lepší výpověď

Výpověď je běžný postup, když chcete s prací skončit. Vyplatí se zejména tehdy, když víte, že už v této firmě nechcete pracovat, ale ještě nemáte najité nové pracovní místo, protože při běžné výpovědi musíte dodržet výpovědní lhůtu, což jsou dva měsíce, během kterých budete normálně pracovat a dostávat za práci odměnu stejně jako kdybyste byli zaměstnáni. Výhodou výpovědi je to, že jakmile skončí výpovědní lhůta, máte nárok na tří měsíční odstupné, což se jistě hodí.

Raději jdu na dohodu

Dohoda o ukončení pracovního poměru je výhodnější v případě, že už máte najitou novou práci a nový zaměstnavatel by si přál, abyste nastoupili co možná nejdříve, neboť dohoda vás nezavazuje k dvouměsíční výpovědní lhůtě, takže teoreticky můžete odejít ze dne na den, ale musí se jednat o vzájemnou shodu mezi vámi a zaměstnavatelem. Jediná nevýhoda spočívá v tom, že pokud se domluvíte na dohodě, pak nemůžete počítat s odstupným.

Co bylo důvodem?

U výpovědi, kterou dostanete vy od svého zaměstnavatele, musí být vždy udán důvod propuštění. Pokud výpověď dáváte vy, můžete, ale nemusíte dávat důvod, proč jste se rozhodli pracovní poměr ukončit. Co se týče dohody o ukončení pracovního poměru, záleží na tom, jak se společně domluvíte, v tomto případě tam důvod může být, ale stejně tak nemusí. Ovšem pokud se na tomto dokumentu objeví organizační důvody, pak máte nárok na odstupné, i když se jedná o dohodu.

Dát výpověď je jednoduché, ale než ji podáte svému nadřízenému, musíte si pořádně rozmyslet, co ve skutečnosti chcete, protože je velký rozdíl v tom, jestli dáte výpověď anebo dohodu o ukončení poměru. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *