Pro muže

Poslouchání cizojazyčných filmů a seriálů

Existuje spoustu triků a rad, jak se rychle a jednoduše naučit cizí jazyk, jednou z rad je také poslouchání cizojazyčných filmů nebo seriálů, což je jednoznačně dobrý nápad, ovšem aby to bylo efektivní, měli byste mít v sledování nějaký řád. 

Něco pro začátečníky

V případě, že se cítíte v daném jazyce zatím jako začátečník, pak byste měli poslouchat cizojazyčné filmy nebo seriály, které nejsou příliš složité, to znamená, že byste si měli nejprve pustit nějaký film anebo seriál, který jste už viděli v češtině, a ještě lepší by bylo, aby herci v daném jazyce mluvili pomalu a srozumitelně, což bývá velice často problém, ovšem pokud film nebo seriál už znáte, nemusíte brát na pomalou výslovnost velký ohled. Mimo jiné je dobré, abyste si tento film nebo seriál pustili nejprve s českými titulky, abyste měli jistotu, že porozumíte opravdu všemu. Je to také dobré pro případ, že nebudete nějaké slovíčko nebo slovní spojení znát, protože hned dostanete patřičný překlad.

Pokročilí koukají na cokoliv

Pokud si myslíte, že vaše znalost cizího jazyka je na dobré úrovni, můžete si pustit jakýkoliv cizojazyčný film anebo seriál, ovšem je zde jeden velmi důležitý aspekt. Je potřeba, aby vás film nebo seriál bavil, protože tak budete mít mnohem větší snahu porozumět, než když si jen pustíte něco, co vás nebaví, co vás nudí a podobně. Bohužel některé řeči mají filmy, které nejsou příliš záživné, například německé filmy nejsou oblíbené, proto je lepší pustit si americké či filmy jiného původu, které jsou s německým dabingem. 

Kombinace dvou jazyků 

Je spousta filmů nebo seriálů, které jsou například namluvené německy, ale mají anglické titulky a podobně. Mnoho lidí si myslí, že jim to pomůže, protože si vzájemně zdokonalí oba jazyky. Pravdou je, že aby vám takový film nebo seriál pomohl, museli byste být opravdu zběhlí v obou jazycích, protože pokud ne, budou se vám slovíčka plést a pak vás to může zmást natolik, že když budete mluvit německy, budou vám tam skákat anglická slovíčka a naopak, což není nic příjemného. 

Co mi dá poslouchání? 

Sledování nebo poslouchání cizojazyčných filmů nebo seriálů je opravdu efektivní způsob, jak si můžete svůj jazyk zdokonalit. Nejlépe se to projeví na výslovnosti, protože tím, že si ten jazyk naposloucháte, budete mít jistý cit na výslovnost i třeba slovíček, které neznáte. Mnozí sice výslovnost podceňují, ale i to je poměrně důležitý prvek cizího jazyku. Stejně tak je sledování dobré pro slovní zásobu a někdy i pro gramatiku, protože jsou pečliví lidí, kteří si zapisují a hledají slovíčka, kterým nerozuměli, stejně tak když uslyšíte nějakou zajímavou frázi, tak si jí jednoduše zapamatujete. 

Sledování filmů není jen zábava, může vám dopomoci ke zlepšení cizího jazyka, tak pokud máte nějaký oblíbený film neb seriál, sledujte ho v jazyce, který chcete nebo potřebujete vylepšit.

Senioři nechtějí být sami

Největším problémem mnoha seniorů je samota. Představa, že jste z ničeho nic najednou sami a nemáte si s kým popovídat, s kým zabavit je naprosto depresivní. Lidé, kteří celý život prožili s někým po boku a najednou toho někoho ztratí, mívají velmi problém s depresemi. A není divu, ovšem existují řešení, jak tomu předejít, co takhle čtyřnohý kamarád? 

Nejlepší přítel seniora je pes

Pravdou je, že když senioři nechtějí být sami, mohou si najít nějaké kamarády, s kterými si popovídají anebo se zabaví, ovšem žádný kamarád s vámi nebude každý den několik hodin denně, kdežto když senior dostane psa, ten se od něho většinou nehne. Jednak je to živočich, s kterým se opravdu zabaví, ale také je to někdo, s kým si může popovídat, kromě toho mu zvíře přidělá pár starostí, díky čemuž zapomene na smutné chvilky nebo deprese a podobně, proto je v mnoha případech nejlepší volbou, koupit seniorovi psa. 

Jaký pán, takový pes

Samozřejmě, že musíte psa pro seniora velice pečlivě vybírat. Záleží na tom, jaký senior je zda je ještě aktivní a plný energie, takže by klidně mohl mít i nějaké aktivní plemeno, anebo jestli naopak je nějak omezený, například s chůzí a podobně. Kromě toho je také důležité, kde senior bydlí, pokud je někde v rodinném domku se zahradou není žádný problém ve výběru plemene, naopak pokud bydlí v bytě nebo nějakém ústavu, je potřeba koupit takové plemeno, které je spíše uvnitř. Kromě toho je nutné zjistit, zda vůbec může psa v daném obydlí vlastnit, protože když seniora potěšíte pejskem a v zápětí mu psa domovník či jiná osoba zakáže, bude to pro něj velké zklamání.

Pro aktivní seniory v domě

Pokud máte seniora, který nechce být sám, ale bydlí v rodinném domku a je ještě poměrně aktivní, pak si můžete dovolit koupit mu i větší plemeno. Samozřejmě, že je důležité vybírat takové plemeno, které by mělo povahové vlastnosti dány tak, že se s vašimi příbuznými snese. Velmi vhodným plemen je zlatý retrívr, protože je to pes velice inteligentní a také věrný a spolehlivý, což z něj dělá klidného psa, který je opravdu vhodný pro seniory. Může to být i labradorský retrívr, ale ten vyžaduje ještě více aktivity, protože je to opravdu energické plemeno, takže ten se hodí spíše pro seniory, kteří by s ním chodívali na procházky, házeli si hračky či jinak si hráli, ale jsou i takoví senioři.

Máme málo prostoru 

Naopak v případě, že je byste chtěli pořídit psa pro seniory, kteří nemají dostatek místa anebo mají prostor, ale jsou nemocní či jinak omezení přílišnou péči o zvíře, je mnohem lepší koupit nějaké malé plemeno, ovšem opět jsou velice důležité jeho povahové vlastnosti, aby dělal seniorovi opravdu přítele a ne zátěž. Dobrým plemen pro seniory, kteří nechtějí být sami, je například Maltezák, jedná se o malá, ale oddané plemeno, které je milým společníkem, kromě toho nevyžaduje žádnou extra péči, což je velkou výhodou. 

Nenechávejte seniory samotné, protože samota je ubíjející. Nejlepším lékem samotu je nějaký domácí mazlíček, zkuste svému seniorovi koupit třeba psa.

Správná péče o brýle

Brýle nosí spousta lidí, ať už se jedná o klasické dioptrické brýle anebo jen moderní sluneční brýle – každé brýle si zaslouží určitou péči. Pokud jde o brýle většinou, to není žádná levná záležitost, zejména u dioptrických brýlí vás překvapí poměrně vysoké částky, proto byste se měli o brýle patřičně starat. Když budou mít správnou péči, tak vám mnohem déle vydrží. 

Začínáme sundáváním a nasazováním 

Ačkoliv si mnoho lidí myslí, že je úplně jedno, jak si brýle sundají anebo nasadí, není tomu tak. Úplně nejlépe uděláte, když budete brýle sundávat oběma rukama, naopak když sundáte brýle jen pomocí jedné ruky, mohou se vám deformovat, což se sice projeví až po nějaké době sundávání, ale nikdy není příjemné zjistit, že máte zkřivenou nožičku či urvané pérko a podobně jen díky tomu, že si brýle sundáte nebo nasadíte jednou rukou. 

Správné ukládání 

Hned potom, co si brýle sundáte, měli byste myslet na to, jak je položíte. Při správné péči o brýle, byste měli brýle složit a položit na stůl nebo kamkoliv jinak, tak abyste se o ně nezavadili a ony vám nespadly. Dobré je také brýle nechat rozložené a položit je na stůl, ale někdy je nebezpečí, že jsou skla těžší, než obruby a brýle se převrátí na skla, což je nejhorší pozice brýlí, neboť tak se vám mohou skla zbytečně podřít. 

Brýle patří do pouzdra 

Pokud si brýle sundáte a víte, že je teď nějakou chvíli nebudete potřebovat, měli byste si je uložit do pouzdra, tak máte jistotu, že je o brýle správně postaráno a že se vám s nimi nic nestane. Kdybyste brýle nechali někde na stole a podobně, může se velice jednoduše stát, že o ně nevědomky zavadíte a brýle vám spadnou, pokud vám spadnou v pouzdře, pak by se jim nic nemělo stát, kdežto když spadnou bez pouzdra, mohou se rozbít. Na to byste měli dbát zejména, pokud máte doma nějaké malé děti anebo zvířátka. Stejně tak, když budete potřebovat brýle někam donést anebo si je sbalit sebou na cestu, vždy musí být v pevném obalu. 

Čištění brýlí 

Vzhledem k tomu, že brýle je věc, kterou většina lidí potřebuje a velmi často na ně sahá, vychází s nimi do prostředí, kde je znečištění a podobně, se stává, že brýle se zanesou a vy je potřebujete vyčistit. Čistění je velmi důležité, ale zároveň nebezpečné, protože při čištění si můžete brýle nejvíce poškodit. Je opravdu důležité, abyste na čištění brýlí používali čistou vodu anebo látky, které sou přímo k tomu určeny, myslete na to, že na brýle nemůžete použít cokoliv, protože je spousta látek, které jsou agresivní a mohou vám brýle poškodit. Stejně tak, když brýle pouze utíráte, měli byste myslet na to, že skla lze jednoduše podřít, proto je nejlepší mít utěrku z mikrovlákna. 

Brýle jsou poměrně drahá záležitost, proto bychom měli o ně správně pečovat, když si na ně dáte pozor, tak vám budou sloužit mnohem déle, a proto dodržujte jistá pravidla. 

Šátek nejen na krku

Šátek je velmi příjemným doplněk, který potvrzuje, že i malý detail dokáže ozvláštnit celý váš vzhled. Se šátkem lze krásně pracovat, protože jej můžete různě kombinovat, ale i různě nosit, jednak můžete mít šátek kolem krku, stejně tak ho můžete uvázat na kabelku, dát si jej místo pásku anebo si s ním můžete vytvořit originální účes. 

Na krku je to nuda 

Asi nejběžnější způsob, jak můžeme nosit šátek, je omotat si ho kolem krku, což je samozřejmě nejen moderní, ale také praktické, zejména v zimních dnech, kdy nás šátek může chránit před chladným počasím. Často je to krásný detail, pomocí kterého můžeme jednoduše sjednotit celý náš vzhled. Ovšem na krku ho nosí spousta žen, pokud chcete být originální anebo jste zvyklé na něco odvážného a extravagantního, můžete šátek použít i na jiná místa, kde stejně jako na krku může doladit váš celkový vzhled. 

Kabelka stokrát jinak

Další možností, kde se bude šátek hodit a dobře vyjímat je vaše kabelka. Ideální je koupit si kabelku neutrální, nějaký běžný tvar a nejlépe černá barva, protože právě takový typ kabelky je vhodný na doplnění šátkem. Samozřejmě, že musíte myslet na velikost kabelky a podle toho také zvolit velikost šátku, aby nebyl příliš výrazný, ale jinak se s ním dá velice krásně pracovat. Máte hned několik možností, jak pomocí šátku můžete kabelku změnit, například šátek omotat kolem uší kabelky anebo jej přivázat k jednomu uchu kabelky a nechat ho volně vlát, vše záleží na vaší fantazii. Velkou výhodou je, že díky šátkům může být vaše kabelky pokaždé trochu jiná a vždy bude ladit. 

Kolem pasu 

Šátek můžete nosit také uvázaný kolem pasu, což působí velmi krásně, zejména pokud máte například nějaké jednoduché a jednobarevné šaty. Teď se velmi často nosí ony svetrové šaty, na které se právě šátek dokonale hodí. Vypadá to velmi nápaditě a originálně. Některé odvážné ženy, mohou zvolit klidně i dva šátky a ty vzájemně proplést a uvázat si je kolem pasu, což je také pěkné, ale musíte zvolit vhodnou kousky, které se k sobě budou hodit, aby to nebylo až příliš výrazné. 

Šátek ve vlasech 

Posledním oblíbeným hitem, jak můžete šátek nosit je doplněk do vlasů. Pravdou je, že v zimě sice častěji sáhnete po čepici, ale ještě je podzim, takže si klidně můžete do vlasů dát šátek. Opět máte hned několik možností, jak šátek do vlasů zakomponujete. Jednou z nich je, udělat si z šátku obyčejnou čelenku kolem hlavy a zbytek šátků nechat plápolat. Další možností je, udělat si z něj nějaký účes, velmi pěkně vypadá, když je šátek součástí pleteného copu anebo dokonce drdolu, protože drdol je nudný a ulízaný účes, kterému šátek opravdu hodně svědčí, a můžete si dovolit takto vyjít na jakoukoliv společenskou událost. 

Šátek je velice oblíbeným a krásným doplňkem a není divu, když ho lze tak využívat. Ženy, které mají fantazii a cit pro módu a barvy si dokážou s šátkem pohrát a vytvořit nádherné doplňky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *