Bydlení

Kupujete s partnerem či partnerkou nemovitost? Trvejte na zápisu do katastru nemovitostí vás obou

Čím dál párů u nás i ve světě spolu žije, aniž by byly sezdány. Často bydlí v pronajatém bytě nebo patře rodinného domu, než se rozhodnou pořídit se něco svého. Tady je však potřeba být obezřetní právě proto, že zatím nedošlo k uzavření manželství.

Zápis do katastru nemovitostí

Jestliže najdete vyhovující pozemek, na kterém si chcete společně postavit dům, nebo se rozhodnete pro koupi domku či bytu, vždy je potřeba, abyste se dohodli, kdo do nemovitosti vloží, jakou částku, příp. kolik si budete půjčovat. Toto je dobré mít ošetřeno i smlouvou, abyste oba měli doklad o tom, s čím jste do koupi šli. Co se týče financování ze stavebního spoření, potažmo řádného úvěru nebo překlenovacího úvěru, které stavební spořitelny a banky nabízí, ne vždy vám vyjdou vstříc a budou souhlasit s tím, abyste půjčené peníze vložili do nemovitosti, která nebude pouze jednoho vlastníka. Jestliže kvůli tomu svolíte, aby byla nemovitost napsaná pouze na jednoho z vás, opět je důležitý právník. Toto udělejte ještě před koupí nemovitosti a chtějte, aby bylo ve smlouvě uvedeno, kdy bude druhý vlastník do katastru zapsán.

Jestliže máte peníze nastřádány, což je možné i v dnešní drahé době, např. když kupujete menší, starší domek k rekonstrukci v malé vesničce a půjčení peněz nebudete vůbec řešit, rozhodně trvejte na tom, že do katastru nemovitostí budete zapsáni oba dva. I když se to nyní, kde je vše v pořádku zdá jako malichernost, nebo že se nemůže nic stát, když se domluvíte na vkladu druhého do katastru nemovitostí za rok, za dva, nikdy nevíte, co za tuto dobu může nastat. 

Náš tip: Pokud kupujete nový dům, jistě se vám bude hodit nářadí a vybavení na zahradu. Na www.zahradatech.cz si vyberte ze široké nabídky. Mají sekačky na trávu, štípače dřeva, zahradní traktory, ale i motorové pily.

Vyřízení vkladu je rychlé a poměrně levné

Jestliže by vám partner oponoval, že vklad do katastru nemovitostí je zdlouhavý, zbytečně vyhodíte peníze, protože přece si důvěřujete a víte, že se na sebe navzájem můžete spolehnout, nenechte se uchlácholit. Zápis do katastru nemovitostí vyřídíte za cca hodinu a půl a bude vás stát 2 000 Kč. Rozhodně se vyplatí obětovat tento čas a peníze a žít s klidem v duši, že v případě, že by se něco stalo, o vaše investované peníze vás ten druhý nepřipraví. 

Jak již bylo zmíněno… nyní je vše v pořádku a kéž je tomu tak i nadále a napořád. Vždy ale platilo, že je dobré mít věci v pořádku, být připravený a také zvažovat, co by se mohlo stát kdyby… předcházet případným komplikacím a problémům. Pořádek přece dělá přátele.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *