Bydlení

Péče o kachličky

Kachličky jsou poslední dobou velmi oblíbený materiál a není divu, protože jsou velmi praktické a to nejen do kuchyně a koupelny, ale klidně do celého domova, protože je lze jednoduše zkombinovat s různými řešení, tak aby vás nechladily a abyste byli spokojení. Jednu chybu to přece jenom má a to je péče, která čas od času zaberete nějakou práci. 

Běžná údržba

Jsou věci, které děláme pravidelně, aby byla naše domácnost čistá a my se v ní cítili dobře. Jednou z těch věcí je mytí kachliček, které spočívá v tom, že je otřeme nějakým hadříkem, který si namočíte do nějaké vody s přípravkem. Na první pohled to vypadá velmi jednoduše, ale taková koupelna zabere dost času a mimo jiné je poměrně dost aspektů, na které si musíte dávat pozor. Například na to, abyste kachličky nepoškrábali, takže rozhodně nepoužívat drátěnky anebo podobné věci a namísto toho si vzít nějaký hadřík. 

Spáry jsou noční můra

Péče o kachličky samotné není až tak náročné, ovšem když nechcete někde mít kachličky, pak musíte počítat, že tam budou spáry a právě to je největší noční můrou, protože se velmi špatně udržují krásně čisté. Existuje hned několik možností, jak můžete spáry udržovat. Jednak si můžete zvolit spáry jiné barvy, než bílé, například nějaké tmavě hnědé, na kterých bude nečistota mnohem méně vidět, než na bílých nebo světlých odstínech. 

Kartáček nejen na zuby

Kromě jiné barvy, spočívá péče o kachličky v tom, že si vezmete nějaký přípravek a budete po čtyřech s kartáčkem na zuby drhnout spáry, což rozhodně není nic příjemného a zaberete to mnoho času a práce. Kromě toho musíte přemýšlet nad tím, abyste nepoužili nějaký příliš agresivní přípravek, zejména pokud máte barevné spáry, protože příliš agresivní přípravky mohou barvu vyžrat, což rozhodně není žádoucí. Naopak pokud máte bílé spáry, pak si můžete práci ušetřit tím, že použijete nějaký bělící přípravek, který je vyčistí mnohem rychleji a efektivněji, než vy sami.

Babské rady

Samozřejmě, že i na čištění spár existují babské rady, které vám mohou pomoc s rychlejším čištěním. Mnohdy stačí jen zajít do kuchyně a vyzkoušet něco, co běžně používáte. Výborným přípravkem na čištění nejen spár, ale čehokoliv je právě ocet. Samozřejmě, že ocet je dost agresivní, a proto je lepší ho naředit vodou. Stejně tak dobrá je i citrónová šťáva. A v neposlední řadě je velmi efektivní i rozpustit ve vlažné vodě jedlou sodu anebo kypřící prášek. Jedná se o dostupné a poměrně levné přípravky, které vám mohou být nápomocné.

Ulehčíme si to jinak

Existuje ještě jedna cesta, jak si můžeme usnadnit péči o kachličky a to je koupit si kachličky větších rozměrů, tak zvané velkoplošné kachle, protože mezi nimi je rozhodně méně spár, než u kachliček s běžným rozměrem, kromě toho dokážou opticky zvětšit místnost. 

Kachličky jsou velice dobrá věc, jsou velmi praktické v mnoha ohledech, ale jednu nevýhodu přesto mají a to je údržba spár. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *